PROFIEL: CHARLOTTE HÖMANN

GOEDE IDEEËN KOMEN UIT DE PRAKTIJK

Wie: Charlotte Hömann
Wat: Natuur & Milieu Educatie medewerker
Waar: MAK Blokweer, Hoorn

Toen het lesmateriaal ‘Zwerfafval Mooi niet’ niet gecontinueerd werd zocht Charlotte naar nieuw lesmateriaal voor haar basisscholen en hun leerlingen. Vanuit haar werk als medewerker natuur en milieu-educatie bij MAK Blokweer heeft ze veel kennis over de behoeften van haar doelgroepen. Daarom bood ze het educatieteam bij NederlandSchoon aan om mee te werken aan de inhoud van aandeslagmetafval.nl, dé website voor lesmateriaal over zwerfafval.

“Als je als natuur- en milieueducatie centrum (NME) mee kunt denken in het maken van het lesmateriaal dan kun je goed vanaf de werkvloer ideeën aandragen waar de behoefte ligt. We hebben input geleverd voor lesmateriaal voor scholen en NME’s. Wij organiseren opruimacties bij basisscholen en overleggen met hen hoe zij projecten neer willen zetten. Daarbij bieden we een zwerfafvalles die bestaat uit een educatief deel en een opruimactie. Via het educatieve deel willen we kinderen leren wat zwerfafval precies is en wat ze er zelf aan kunnen doen,” vertelt Charlotte.

ALS NME KUN JE GOED IDEEËN EN BEHOEFTEN VAN DE WERKVLOER AANDRAGEN

MAATWERK LEERTRAJECTEN

“Met het zwerfafvalproject ‘Zwerfafval, leer en ruim op’, richten we ons op basisscholen in de gemeente Hoorn.  Ik ben degene die de scholen benadert met de mogelijkheden op het gebied van zwerfafvaleducatie. Als een basisschool naar ons toe komt, zorg ik voor een goede inventarisatie van hun wensen. Daarna zorgen we dat het zwerfafvalproject zo lang, of kort, als ze willen op hun school draait”.

“Sommige basisscholen willen een traject van een aantal weken binnen een groot thema, bijvoorbeeld milieu. Zwerfafval is dan natuurlijk een heel mooi onderdeel. Wij kunnen op onze beurt weer heel goed materiaal leveren om het thema neer te zetten. We tippen scholen ook vaak over het bestaan van aandeslagmetafval.nl.”

Kant-en-klare lesmaterialen

Uit het onderzoek ‘Afval hoger op de onderwijsagenda’- door NederlandSchoon, SME Advies en Kantar Public – blijkt dat leraren vooral behoefte hebben aan kant-en-klaar lesmateriaal. Charlotte onderschrijft dit. “Je hoort het vaker. Er zijn scholen die het onderwerp breed neer willen zetten en hier een aantal weken voor uittrekken. Maar er zijn ook scholen die zeggen: “We hebben een ochtend ruimte om het educatieve deel neer te zetten en willen een dagdeel naar buiten om met verschillende groepen kinderen een opruimactie in te zetten.” Met NederlandSchoon hebben wij materiaal ontwikkeld waarmee je met minimale voorbereidingstijd voor elke leeftijdsgroep een stevige afvalles kunt neerzetten. Dat maakt het eenvoudiger voor scholen om de kennis te versterken en bewustzijn rond het onderwerp te creëren.”

“Dit wordt de beste dag ooit”

“Je merkt dat de omgeving van de scholen die ermee aan de slag gaan schoner wordt. En ook het enthousiasme van de kinderen is leuk. Op sommige scholen kom ik al 3 jaar. Als kinderen naar je roepen: “Oh we gaan weer opruimen. Dit wordt de beste dag ooit!” dan zegt dat al genoeg. Zodra ze onze bakfiets met materialen zien denken ze direct aan hun opruimactie, dat werkt ook goed. De omgeving reageert ook erg goed. Dat de kinderen in duidelijk herkenbare vestjes de buurt schoonmaken geeft een positief signaal af. Het werkt aanstekelijk. We krijgen ook wel eens verzoeken van mensen die een opruimactie of zwerfafvalles willen geven bij een kinderfeestje.”

LEES HET ONDERZOEK OP

KENNISWIJZERZWERFAFVAL.NL

ONDERZOEK: AFVALEDUCATIE HOGER OP DE ONDERWIJSAGENDA

Kantar Public heeft in opdracht van NederlandSchoon en SME Avies onderzocht wat er speelt in het onderwijs en wat nodig is voor leerkrachten om afvaleducatie meer aandacht te geven. De inzichten uit het onderzoek worden gebruikt om afvaleducatie te verbeteren en agenderen.

75% is positief
Uit het onderzoek blijkt dat leraren wel aandacht aan zwerfafval willen geven, maar het ze aan de tijd ontbreekt.

Maar liefst 77% van de leerkrachten in het basisonderwijs en 75% van de leerkrachten in het voortgezet onderwijs vindt het leuk om les te geven over zwerfafval en recycling.

Beter lesmateriaal
Door de behoefte van leraren scherp te krijgen kunnen wij met onze partners het lesmateriaal op aandeslagmetafval.nl blijven verbeteren. Op de site vinden leraren handige werkbladen en interactieve materialen als filmpjes en games.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden