VERDUURZAMING HOEFT NIET INGEWIKKELD OF DUUR TE ZIJN

In gesprek met Laura van de Voort – Green Events

Bierbekers om je tent, wc papiersporen tot aan de main stage of tot aan je knieën in het servies van foodtruck De Gulle Smuller tijdens een fantastische live show. Dat wil niemand. Schone festivals zijn leukere festivals. Wij gingen in gesprek met Laura van de Voort over het belang van schone festivals, duurzaamheid en kennisdeling.

In 2014 richtte Laura samen met Paul Schurink Green Events op. Het doel: samen verduurzamingsplannen maken voor festivals. “Er was op dat moment wel al veel kennis, maar die kennis vond zijn weg niet naar organisatoren – zij vonden het vaak te ingewikkeld en te duur. Daar wilden wij verandering in brengen.

We hebben Green Events ingestoken als platform om kennis te delen. De evenementenindustrie is niet de meest vervuilende industrie, maar het is wel de plek waar je mensen op een positieve manier bereikt en inspireert: dat is dat is voor ons dan ook de grootste drijfveer,” aldus Laura.

DE EVENEMENTEN- INDUSTRIE IS DE PLEK WAAR JE MENSEN OP EEN POSITIEVE MANIER BEREIKT EN INSPIREERT

Welcome to the Village – Hans Jellema

KENNIS DIRECT VAN DE BRON

“Soms komt de kennis die we inzetten ter verduurzaming van festivals uit eigen koker – kennis die bijvoorbeeld voortkomt uit de Green Deal Evenementen. Maar we gebruiken ook kennis uit ons internationale netwerk. Soms is de praktische toepassing van deze kennis anders in in het buitenland; dan vertalen we het naar een werkbare Nederlandse toepassing. De kennisbron is dus zo breed als gevraagd wordt.

Festivals en/of gemeenten kunnen ons vragen voor een duurzaamheidsplan met hele concrete maatregelen. Er zijn zoveel innovaties dat ze bijna niet bij te houden zijn: wij zitten daar bovenop en zijn van alles op te hoogte. Fundamentele maatregelen betekenen vaak een enorme stap, maar ook kleine aanpassingen kunnen al heel effectief zijn.”

Wat zorgt voor meer deelnemers
aan de Green Deal Evenementen? 

“In Nederland is het DGTL festival koploper wat betreft duurzaamheid en schoon. Zij hebben zich op eigen initiatief ten doel gesteld om in 2020 volledig circulair te zijn. Je ziet dat de motivatie van dit soort koplopers vaak intrinsiek is. Maar de regelgeving verandert ook – Amsterdam wil bijvoorbeeld vanaf 2020 geen single use bekers meer – dit zorgt dat men zich aansluit bij de Green Deal Evenementen. Kennisdeling is hierbij key.”

Wat bezoekers willen

“De tijd is voorbij dat mensen klakkeloos een festivalterrein bezaaien met bekers; ook bezoekers willen dat echt niet meer en stellen steeds hogere eisen aan het afvalbeleid. Wij – Green Events –  hebben veel ervaring in de evenementenindustrie, hierdoor hebben festivals het gevoel dat we ze begrijpen. We hebben ook hetzelfde doel voor ogen: duurzaamheid eenvoudiger maken.  Natuurlijk kosten maatregelen geld, maar ze leveren ook geld op. Bijvoorbeeld op het vlak van energie. Want wat voor je huishouden geldt, geldt ook voor festivals: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet af te rekenen.

Meten = weten

“We maken gebruik van de milieubarometer: een online tool waarmee een festival een rapportage kan maken over haar CO2 uitstoot. Zo zie je dat de overstap op groene energie een enorm verschil maakt, net als het besluit om afval te scheiden. Al blijft monitoren ook een uitdaging. Voor monitoring wordt vaak gekeken naar het gewicht van afval. Als het geregend heeft is wordt het afval zwaarder, dat bemoeilijkt de meetbaarheid en maakt metingen onbetrouwbaar.”

Om de tafel

Bij Green Events is veel waardevolle kennis in huis over schone, duurzame evenementen. Gemeenten kunnen hier veel aan hebben als ze willen inzetten op schoon en duurzaamheid. “De deur staat open, maar we zoeken elkaar nog te weinig op. In de toekomst willen we vaker met gemeenten aan tafel,” aldus Laura.

Meer Green Events?

Kijk op Greenevents.nl of neem contact met ze op via info@greenevents.nl.

LEREN DOOR ZELF DOEN: TOEPASSINGSTRAJECTEN

Hulp en ondersteuning nodig bij het toepassen van je zwerfafvalaanpak? Dan is een toepassingstraject – een leer en doe traject over zwerfafval­aanpakken gericht op een specifiek thema, bijvoorbeeld bijplaatsing – misschien iets voor jou.

Zó werkt het
Elk traject bestaat uit 3 bijeenkomsten. Een startbijeenkomst / analysefase, een sessie om ervaringen uit te wisselen en een slotbijeenkomst waar je ervaringen met elkaar kunt delen.

Hierin analyseer je met andere gemeenten in kleine groepen jullie zwerfafval­uitdagingen en word je geholpen om zelf aan de slag te gaan met interventies, communicatie en monitoring.

Diverse onderwerpen
Dit jaar organiseren NederlandSchoon en Rijkswaterstaat toepassings­trajecten over uiteen­lopende thema’s. Denk aan onderwerpen als: bijplaatsing, participatie, markten, evenementen en beleving. Op 23 april starten we met het toepassingstraject Evenementen. Meer thema’s volgen in de loop van het jaar.

Welcome to the Village – Ruben van Vliet

MEEDOEN AAN EEN TOEPASSINGSTRAJECT? HOUD DE WEBSITE IN DE GATEN

NAAR DE WEBSITE

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden