200.000 VRIJWILLIGERS OP DE BEEN

De 17e editie van de Landelijke Opschoondag heeft opnieuw een record gebroken. Ruim 200.000 vrijwilligers staken dit jaar de handen uit de mouwen om de buurt zwerfafvalvrij te maken. De toename in het aantal deelnemers was opvallend, maar liefst 50% ten opzichte van 2018. Buurtbewoners, bedrijven, scholen, BSO’s, verenigingen en gemeenten uit het hele land organiseerden bij elkaar 4.370 acties, ten opzichte van 2.500 acties vorig jaar. Een prachtige stijging van 75%.

KICK-OFF IN ROTTERDAM-NOORD

Op het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord werd op zaterdagochtend 23 maart de letterlijke aftrap gegeven voor de Landelijke Opschoondag door Feyenoorders Justin Bijlow en Bart Nieuwkoop. Na het welkomstwoord door wethouder Bert Wijbenga en Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon, ging jong en oud samen aan de slag voor een schoner Rotterdam-Noord. Deelnemers konden na inlevering van een volle zak met zwerfafval deelnemen aan een voetbalclinic van Feyenoord-trainers in samenwerking met de Feyenoord Soccer School.

80.000 SCHOLIEREN VOOR SCHOLENDAG

In aanloop naar de Landelijke Opschoondag kwamen ruim 80.000 scholieren van 1.450 scholen en BSO’s gezamenlijk in actie tegen zwerfafval. De kick-off van de scholendag vond op maandag 18 maart plaats bij basisschool Bernadette in Veghel. Wereldkampioen freerunnen Bart van der Linden en wethouder Harry van Rooijen gaven daar om 9.00 uur het startsein voor het grote opschoonfeest. Daarna gingen de kinderen met grijpers en afvalzakken massaal de wijk in om zwerfafval op te ruimen. Deze kleine kanjers werden na afloop beloond met een Supporter van Schoon medaille.

LANDAL IN ACTIE IN BODEGRAVEN-REEUWIJK

Landal De Reeuwijkse Plassen organiseerde diverse acties in het kader van de Landelijke Opschoondag. Zo trokken medewerkers van het vakantiepark met kinderen de Reeuwijkse Plassen in om zwerfafval te verzamelen om daarna van het gevonden zwerfafval een zwerfuil te maken. “Ik denk dat we met zijn allen een verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat Nederland niet verder vervuilt. We zorgen dat er geen afval in de natuur komt én dat we het op de juiste manier afvoeren”, aldus Arjan van Esveld, parkmanager Landal De Reeuwijkse Plassen.

SPORTSCHOLEN PLOGGEN ZAANDAM SCHOON

Op woensdag 20 maart waren verschillende sporters in Zaandam op de been voor een grootschalige plogtocht, waar zwerfafval op straat en in bermen werd opgeraapt tijdens het joggen en hardlopen. Het startsein van deze actie werd gegeven door de Zaanse acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp bij Sportschool S. van den Nieuwendijk. Na afloop werd er gezellig samen een patatje gegeten.

SUPPORTER VAN SCHOON HEERENVEEN-TOCHT

Op vrijdag 22 maart, World Water Day, organiseerde SUP AWAY Heerenveen in samenwerking met SUPcleanup en SUPAway Grou een grootschalige actie om de grachten van Heerenveen zwerfafvalvrij te maken: de SUPporter van Schoon Heerenveen-tocht. Het startschot voor de suptocht werd gegeven door de winnaar van Expeditie Robinson 2017 Carlos Platier Luna, shorttrackster Rianne de Vries en voormalig marathonschaatser Peter de Vries. De suppers gingen vervolgens bewapend met een vuilniszak en grijper de grachten op. Volle vuilniszakken werden afgegeven bij een meevarende sloep.

De initiatieven worden ieder jaar creatiever en groter, maar ik ben ook ontzettend trots op de buurtverenigingen en particulieren die met kleinschalige acties geweldig resultaten hebben behaald

 

HELENE VAN ZUTPHEN | DIRECTEUR NEDERLANDSCHOON

GEEN IDEE DAT AFVAL OPRAPEN ZO LEUK IS!

“Daar stonden we dan, in vol sport tenue gewapend met vrolijke groene handschoenen en zakken. 2 rondjes warmdraaien en gaan! We hadden een hele lange route uitgestippeld, over het bedrijventerrein en lekker door naar het park. Maar jeetje…”

Lees het vervolg van het verhaal van Yvette en de andere 149 ingezonden verhalen op de website.

NAAR DE WEBSITE

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden