NIEUW
GEMEENTEPROGRAMMA
ZWERFAFVAL

Gebalanceerd aanbod met voor elk wat wils

OVERZICHTELIJK PROGRAMMA MET LOSSE MODULES

Veel gemeenten trekken er al hard aan om zwerfafval te verminderen. Een gemeente zonder zwerfafval is aantrekkelijker voor bewoners, bedrijven en ondernemers. Maar, iedere gemeente is uniek en haar zwerfafvalproblemen ook. Daarom biedt het Gemeenteprogramma een gebalanceerd aanbod voor extra maatregelen die passen binnen jouw gemeente.

Het programma beschikt over allerlei preventieve, oplossende, harde én zachte maatregelen. Om als gemeente goed te kunnen werken aan de zwerfafvalaanpak kan je deze modules los van elkaar of gecombineerd inzetten. Zo kies je als gemeente zelf welke ondersteuning het beste past binnen het bestaande afvalbeleid en afvalvoorzieningen.

5 X ZWERFAFVAL BESTRIJDEN

EFFECTIEVE INZET AFVALBAKKEN

De ene afvalbak is de andere niet. Hoe effectief de aanwezigheid van een afvalbak is hangt onder andere af van de locatie, het formaat, de kleur en de tekst op de afvalbak. En van de afvalbak zelf natuurlijk.

SLIMMER SCHOONHOUDEN

Bewoners en winkeliers zetten zich graag in voor een schonere omgeving. Maar, hoe houd je je omgeving slim schoon?  Geef ze bijvoorbeeld een extra zetje in de rug met ons slimme gebieds- of afvalbakkenadoptieprogramma.

SCHOON BELONEN

Een collectief beloningssysteem dat maatschappelijke organisaties zoals scholen en sport- en/of buurtverenigingen motiveert om zich in te zetten voor een zwerfafvalvrije omgeving. Door daadwerkelijk zwerfafval op te ruimen ben je niet alleen een voorbeeld voor anderen, het zet je aan het denken. Het is zo gek nog niet om je afval netjes weg te gooien!

Steeds meer gemeenten doen mee. We kijken er naar uit om deze nieuwe gemeenten te ondersteunen en wensen hen veel succes en plezier met de uitrol van het Gemeenteprogramma Zwerfafval.

 

HELENE VAN ZUTPHEN | DIRECTEUR NEDERLANDSCHOON

HANDHAVING

Je hebt als gemeente de basis, je afvalbeleid en de implementatie daarvan, op orde. De volgende stap is een hoger bewustzijn over zwerfafval creëren bij lokaal betrokken partijen zoals ondernemers, beleidsmedewerkers, handhavers en bewoners. Er is veel aandacht voor positieve communicatie en advies. Waar nodig, wordt extra handhaving ingezet.

MONITORING

Je zet je als gemeente actief in tegen zwerfafval en vraagt je af, werkt het? Worden mijn gemeente én Nederland er echt schoner van? Meten is weten. Je wilt natuurlijk inzicht in de zwerfafvalaanpak van jouw gemeente. Misschien wil je ook weten in welke mate inwoners overlast van zwerfafval in jouw gemeente ervaren.

MEEDOEN AAN GEMEENTEPROGRAMMA ZWERFAFVAL?

NAAR DE WEBSITE

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden